Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Η Τουρκία για καταργήση visa, συνεχίζει την άσκηση πιέσεων για Κοσσυφοπέδιο

Πρίστινα - Ο τούρκος Υπουργός εξωτερικών Ali Babacan δήλωσε στην Πρίστινα την Τρίτη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.
"Μαζί με τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία αντιμετωπίζεται το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ως ένα επείγον θέμα από την αρχή, και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του". Δήλωσε ο Babacan μετά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci .
"Όλα αυτά είναι μια αντανάκλαση των μεταξύ μας σχέσεων", είπε.
"Είμαστε ευχαριστημένοι να βλέπουμε το Κοσσυφοπέδιο να γίνεται μέρος της διεθνούς κοινότητας," είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου έχει επίγνωση της σημασίας "που έχει η χώρα τους στο να συμβάλλει στην σταθερότητα των γειτονικών κρατών και στο σύνολό της περιοχής".
Είπε ότι έχει φθάσει για μια "ιστορική επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς", και πρόσθεσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για τη θέσπιση πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Babacan απευθύνθηκε επίσης σε έκτακτη σύνοδο της βουλής στην Πρίστινα, για να πει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο, και ότι θα "καταργήσει την visa για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου".
Ένας αριθμός τούρκων ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι έχουν βρει τη θέση του στην κυβέρνηση και στην βουλή, καθώς και σε τοπικές κυβερνήσεις», είπε, και ευχαρίστησε το τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου για τη διευκόλυνση των Τούρκων να ενταχθούν στην κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός αλβανών ζουν στην Τουρκία, είπε ο Babacan, και πρόσθεσε ότι "επηρεάζουν ώστε το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου να αντιμετωπίζεται με περισσότερο ενδιαφέρον".

http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2009&mm=01&dd=13&nav_id=56400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου