Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Διπλωμάτες πριν τον γάμο

Ενώ τα προβλήματα της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο παραμένουν στην ημερήσια διαάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών άνοιξε τον δρόμο στους τούρκους διπλωμάτες να μπορούν να παντρεύονται έλληνες υπηκόους.

Ο Cengiz Fırat, ένας διπλωμάτης που εργάστηκε επίσης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γνώρισε την Βίκυ, μια Ελληνίδα που εργάζονταν στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Όταν ο Fırat μεταφέρθηκε στο τμήμα για την ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα το περασμένο καλοκαίρι, η Βίκυ τον ακολούθησε εγκαταλείποντας την καριέρα της.

Ένας τούρκος διπλωμάτης υποχρεούται να περάσει από αυστηρή αξιολόγηση, που συμπεριλαμβάνει και έρευνα από τον εθνικό οργανισμό πληροφοριών, ή την ΜΙΤ, προκειμένου να παντρευτεί αλλοδαπή.
Παρόλο που υπήρξαν διπλωμάτες που έχουν παντρευτεί αλλοδαπές στο παρελθόν, ο Fırat θα είναι ο πρώτος τούρκος διπλωμάτης που αιτήθηκε να παντρευτεί κάποια με ελληνικής ιθαγένειας, μιας χώρας υψηλά στην λίστα των χωρών που απειλούν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Επιπλέον, αυτός ο γάμος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την διπλωματική καριέρα του Fırat. Παρά ταύτα, αιτήθηκε επίσημα στο Υπουργείο Εξωτερικών το προηγούμενο φθινόπωρο να παντρευτεί την Βίκυ. Για την έγκριση για τον γάμο χρειάστηκαν τρεις εξαιτίας των απαραίτητων ερευνών που χρειάστηκε να γίνουν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβάίνει κάτι τέτοιο στην τουρκική ιστορία σύμφωνα με έναν τούρκο διπλωμάτη,σε μια χώρα όπου πριν από 25 χρόνια διπλωμάτης που είχε ελληνίδα κοπέλα δεν προάχθηκε καν.


http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/10763965.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου