Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ισραηλινοί προτρέπονται να μποϋκοτάρουν τα τουρκικά ξενοδοχεία

Email που διανέμεται τις τελευταίες ημέρες, καλεί τους Ισραηλινούς να μην επισκεφθούν την Τουρκία λόγω της αντίρρησης της για την επιχείρηση στην Γάζα, συμπεριλαμβάνει και εικόνα που μαρτυρά τον αντιισραηλινό ρατσισμό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η φωτογραφία έχει ληφθεί πριν από τρία χρόνια.
Με τον τίτλο "Πρέπει να τους χτυπήσουμε οικονομικά και να μποϋκοτάρουμε την τουρκική ξενοδοχειακή βιομηχανία," ένα email που διανέμεται στο internet, τις τελευταίες ημέρες καλεί τους Ισραηλινούς να μποϋκοτάρουν την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό, λόγω της αντίδρασης της Άγκυρας στα γεγονότα στη Γάζα και στο νότιο Ισραήλ, καθώς και τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα εναντίον της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Το μήνυμα περιλαμβάνει μια σύντομη λεζάντα: "Δεν υπάρχει πλέον η Τουρκία!! Όχι πια ταξίδια στην Τουρκία!!!!! Οι τούρκοι θα πρέπει να αναζητήσουν τους φίλους τους στη Γάζα - δεν ερχόμαστε."
Σαν απόδειξη, το μήνυμα συμπεριλαμβάνει μια φωτογραφία από ένα κατάστημα στην Τουρκία, όπου μια πινακίδα στα αγγλικά γράφει τα εξής, "Για τους ισραηλίτες δολοφόνους παιδιών δεν πουλάμε, απαγορεύεται η εισοδός τους"
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτή η φωτογραφία δεν αντικατοπτρίζει την απάντηση από τον τουρκικό δρόμο για τα πρόσφατα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και την επίθεση του ισραηλινού στρατού, αφού τραβήχτηκε δυόμισι χρόνια πριν. Η πινακίδα φωτογραφήθηκε, από ένα ισραηλινό τουρίστα που ονομάζεται Nimrod Buchman, στην πόλη Alanya τον Αύγουστο του 2006. Το περιστατικό είχε αναφερθεί από το Ynet.
Η τουρκική πρεσβεία είχε δηλώσει τότε ότι η πινακίδα αφαιρέθηκε λίγο μετά την ανάρτησή της κατόπιν σύστασης από τις τοπικές αρχές, και ότι στους υπεύθυνους για την ανάρτηση ασκήθηκε νομική δίωξη. Η πρεσβεία προσέθεσε ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή είχαν καταδικάσει την πράξη, τονίζοντας τη σημασία του ισραηλινού τουρισμού στην περιοχή.
Ο Danny Zimet, εκπρόσωπος του τούρκικου γραφείου τουρισμού στο Ισραήλ, εξέφρασε τη λύπη του για την επανεμφάνιση της προ τριετίας υπόθεσης.
"Μετά την δημοσίευση της εικόνας τον Αύγουστο του 2006, απηύθυνα έκκληση προς το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και πράγματι, όπως μου δηλώθηκε από το γραφείο στην Άγκυρα, το κατάστημα που ανάρτησε την πινακίδα κατά του Ισραήλ τιμωρήθηκε και αναγκάστηκε να κλείσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα".
"Κατά τη διάρκεια των χρόνων στα οποία δουλεύω με το τουρκικό υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού, οι τούρκοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε τέτοια αρνητικά φαινόμενα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών".
"Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τουρκία είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνωρίσε de facto το Ισραήλ και επιδίδεται σε φιλικές σχέσεις και μια στρατηγική στρατιωτική εταιρική σχέση εδώ και 60 χρόνια. Η Τουρκία είναι τώρα ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, και το αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να φθάσει τα 4 δισ. δολλάρια το τρέχον έτος."
Ο Zimet εξέφρασε την λύπη του για την νέα επαναχρήσιμοποίηση της εικόνας. "Αυτό είναι ένα φαινόμενο που αποσκοπεί στην πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, οι οποίες όπως είναι αυτήν την στιγμή είναι σε χαμηλό σημείο, και αυτό είναι κρίμα."

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3655104,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου