Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Διακοπές στην Τουρκία, που έχει και... Καστελόριζο

Πού βρίσκεται το Καστελόριζο; Η απάντηση φαίνεται ότι δεν είναι τόσο «απλή», τουλάχιστον για το νέο, πολλά υποσχόμενο περιοδικό «Lonely Ρlanet» του ομώνυμου, διεθνούς φήμης οργανισμού ταξιδιωτικών εκδόσεων. Στο πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε στη Βρετανία τον περασμένο Δεκέμβριο, το περιοδικό ανέλαβε να «εμπλουτίσει» τις γεωγραφικές γνώσεις των αναγνωστών του, εντάσσοντας το ελληνικό νησί σε εορταστικό αφιέρωμα για την Τουρκία. Ανοίγει μάλιστα το 7σέλιδο οδοιπορικό του με τίτλο «Ηow about Turkey for Christmas?» (Πώς θα σας φαινόταν η Τουρκία για τα Χριστούγεννα;) και μια δισέλιδη φωτογραφία του Καστελόριζου όπου διακρίνεται η ελληνική σημαία.
Θα πρέπει κανείς να έχει την υπομονή να διαβάσει όλο το αφιέρωμα για να βρει στριμωγμένη στο τέλος τη διευκρίνιση ότι το Καστελόριζο είναι... παρεμπιπτόντως ελληνικό. Συγκεκριμένα στη σελίδα 88, ο συντάκτης του άρθρου Τζέιμς Γουόλτον αναφέρει ότι «το γραφικό νησί Καστελόριζο, παρότι βρίσκεται δυο μίλια από την τουρκική πόλη Κας και 68 (μίλια) από το πλησιέστερο ελληνικό νησί, τη Ρόδο, ανήκει εντούτοις στην Ελλάδα».
Μεταξύ των αναγνωστών που εντόπισαν το ολίσθημα του «Lonely Ρlanet» ήταν και ο Ελληνας φωτορεπόρτερ Ε.Κ. (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ο οποίος έμεινε άναυδος όταν είδε το αφιέρωμα. Μάλιστα, αποφάσισε να στείλει e-mail στο περιοδικό ζητώντας κάποια εξήγηση για τα αίτια του εξόφθαλμου λάθους.
Η απάντηση του «Lonely Ρlanet» δια του βοηθού αρχισυντάκτη Ρόρι Γκούλντινγκ, υπήρξε εξίσου προκλητική. Το περιοδικό όχι μόνο παραδέχεται ότι γνώριζε ευθύς εξαρχής πως το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα, αλλά δικαιολογεί την επιλογή της φωτογραφίας προτάσσοντας... αισθητικούς λόγους.
«Η φωτογραφία που επιλέξαμε για τις δύο πρώτες σελίδες του άρθρου συνέπεσε να είναι η πλέον κατάλληλη αισθητικά... από όλες όσες τράβηξε ο φωτογράφος μας σ' αυτό το ταξίδι. Αν και αντιληφθήκαμε τότε ότι η εικόνα ήταν από ένα ελληνικό νησί, είχαμε την πεποίθηση ότι οι αναγνώστες θα το καταλάβαιναν διαβάζοντας το άρθρο».
Μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει είτε να ξέρει κάποιος πού ανήκει το Καστελόριζο είτε να έχει την υπομονή να φθάσει στην τελευταία σελίδα όπου γίνονται τα «αποκαλυπτήρια». Οι εκδόσεις Lonely Planet ελέγχονται πλέον από το BBC Worldwide, στο οποίο ανήκει και το γνωστό περιοδικό αυτοκινήτων «Τop Gear».
Ο παρουσιαστής της ομώνυμης τηλεοπτικής εκπομπής για αυτοκίνητα Τζέρεμι Κλάρκσον και αρθρογράφος της δημοφιλούς σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Sun» -γνωστός για την αθυροστομία και τις «πικάντικες» απόψεις του- προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τον περασμένο Νοέμβριο με τα άστοχα και προσβλητικά σχόλια που έκανε για τη χώρα μας. Χωρίς να φείδεται κοσμητικών επιθέτων είχε γράψει τότε στη στήλη του ότι η Ελλάδα είναι «μια τουαλέτα».
Μάλιστα σχολιάζοντας διαφήμιση του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού η οποία έδειχνε ένα μοντέλο πάνω σε ένα γιοτ, έγραψε ότι το σκάφος προφανώς δεν είναι ελληνικής κατασκευής και ούτε η κοπέλα μοιάζει με Ελληνίδα αφού... «δεν έχει μουστάκι».
Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ - Δ. ΡΑΓΙΑ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2220773


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου