Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Βραβείο FAIR PLAY σε Αρμενία, Τουρκία

Το βραβείο Fair Play της FIFA για το 2008 δόθηκε από κοινού στις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις της Αρμενίας και της Τουρκίας για την ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν έχουν καμία μορφή διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2008, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Abdullah Gül, πέρασε οκτώ ώρες στο Ερεβάν προσκεκλημένος του Προέδρου της Αρμενίας Serzh Sargsian, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα των δύο χωρών στο πλαίσιο των προκριμματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στην Νότια Αφρική.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy, του οποίου η χώρα ασκούσε την προεδρία της ΕΕ κατά την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα, χαρακτήρισε την συνάντηση ως μια "ιστορική και γενναία πρωτοβουλία". Η επίσκεψη επίσης, χαιρετίστηκε θερμά από τον διεθνή Τύπο, ενώ το 70 τοις εκατό της τουρκικής κοινής γνώμης σε δημοσκοπήσεις εξέφρασαν την έγκριση τους σε αυτήν την κίνηση.
Σαν αποτέλεσμα, ο αθλητισμός, και ειδικότερα το ποδόσφαιρο, έχει βοηθήσει στην ομαλοποίηση μιας κατάστασης που η παραδοσιακή διπλωματία αποτυγχάνει από το 1991, το έτος που απέκτησε την ανεξαρτησία η Αρμενία. Πράγματι, το ταξίδι του Προέδρου Gül υποστηρίχθηκε σχεδόν από τα δύο τρίτα του τουρκικού πληθυσμού, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό κέντρο MetroPOLL, η οποία έδειξε ότι έξι στους δέκα τούρκους ήταν υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Όσον αφορά τον ίδιο τον αγώνα, οι 10000 φίλαθλοι προσήλθαν στις κερκίδες για να γίνουν μάρτυρες από πρώτο χέρι αυτής της ιστορικής συνάντηση. Η φιλοξενούμενη Τουρκία κατάφερε να κερδίσει 2-0, αλλά ακόμα πιο σημαντικό ήταν ότι ο αγώνα διεξείχθει χωρίς προβλήματα από πλευράς θεατών.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί η διαφορά μεταξύ των δύο εθνών να είναι μέρος της κληρονομιάς του στις μελλοντικές γενιές. Ο Πρόεδρος Gül προσκάλεσε επίσης τον αρμένιο ομόλογό του να παρακολουθήσει τον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Οκτωβρίου 2009.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δύο ακόμα συναντήσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Μουντιάλ της Ν.Αφρικής το 2010 μεταξύ κρατών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις στις 6 Σεπτεμβρίου 2008. Αυτές ήταν το Κούβα-ΗΠΑ στην ζώνη βόρειας, κεντρικής Αμερική και Καραϊβικής και το Σουδάν-Τσαντ στην αφρικανική ζώνη, δύο ακόμη παραδείγματα για το πώς μπορεί το ποδόσφαιρο να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην διπλωματία.
Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της UEFA και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA Μισέλ Πλατινί και ο Senes Erzik επίσης μέλος της εκτελεστική επιτροπή της FIFA.



http://www.fifa.com/classicfootball/awards/gala/news/newsid=990948.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου