Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Η Τουρκία δεν σχεδιάζει περικοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου

Τουρκία δεν σχεδιάζει καμία μείωση της εγχώριας διανομής φυσικού αερίου και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να διακοπούν, παρά τη ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το φυσικό αέριο, δήλωσε ανώτερη
πηγή από το τουρκικό Υπουργείου Ενέργειας την Τετάρτη.
Η Τουρκία, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν εμφανίσει ένα έλλειμμα στην προμήθεια φυσικού αερίου μετά την διακοπή στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η καθημερινή εγχώρια τουρκική κατανάλωση ανέρχεται σε 110-115 εκατ. κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με την συνηθισμένη αυτήν την εποχή κατανάλωση των 130 εκατ. Η Τουρκία έχει κλείσει τρία από τα κρατικά της εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου.
Οι πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας δήλωσαν στο Reuters ότι ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα ήταν σήμερα στο επίπεδο των 1,6 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα, σε σύγκριση τα 2 εκατ. που είναι το επίπεδο που προβλέπει η σύμβαση, λόγω της χαμηλής πίεσης.
"Η Τουρκία σε γενικές γραμμές δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα εξαιτίας των μέτρων που έχει λάβει. Πήραμε μέτρα με πολλούς σταθμούς φυσικού αερίου ... Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τη μείωση του φυσικού αερίου», δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Η Ρωσία ξεκίνησε την άντληση φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, την Τρίτη, για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα. Όμως, η ΕΕ δηλώσε ότι ελάχιστη ή και καθόλου ήταν η ροή φυσικού αερίου σε χώρες που υποφέρουν από την ελλειψη και έχουν άμεσες ενεργειακές ανάγκες.
Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Hilmi Guler είναι στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να αρχίσει και πάλι την ροή του στον τουρκικό δυτικό αγωγό από την Πέμπτη και οι προμήθειες θα φθάσουν τα φυσιολογικά επίπεδα μέχρι την Παρασκευή.

http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/8251426

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου