Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το Αμερικανικό Κονγκρέσσο ενέκρινε την κατά των Αρμενίων γενοκτονία.

Τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσσου των ΗΠΑ ενέκριναν το ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν.

Η Τουρκία ως αντίδραση, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της ΝΑΜΙΚ ΤΑΝ στην Ουάσιγκτον για διαβουλευσεις.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Την απόφαση επικρότησε η Αρμενία, χαρακτηρίζοντάς την ως απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες.

Ο Τ/πρωθυπουργός δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος για το σχετικό ψήφισμα.

Πλέον αυτού, η δεξαμενή σκέψης υπό τον τιτλο «Εβραϊκό Ινστιτούτο Υποθέσεων Εθνικής Ασφαλείας» (JINSA) η οποία εδρεύει στη Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το αρμενικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να απορριφθεί, καθοσον μια πιθανή έγκριση του αρμενικού νομοσχεδίου σχετικά με τα γεγονότα του 1915 από το Κογκρέσο θα καταστήσει αδύνατη την πρόταση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που επιθυμεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των Τουρκο-Αρμενικών σχέσεων.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι στη συζήτηση του θέματος στο Κογκρέσο κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την χιουμοριστική φράση «Το νομοσχέδιο είναι αγγελιοφόρος της άνοιξης» σημειώνεται ότι το αρμενικό νομοσχέδιο το οποίο τίθεται επί τάπητος από την Αρμενο-Αμερικανική κοινότητα πρέπει να απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι το Κογκρέσο δεν είναι ο χώρος για συζήτηση της ιστορίας των άλλων λαών (ΣΧΟΛΙΟ: αυτά βέβαια για γενοκτονίες εις βάρος άλλων λαών και όχι εις βάρος των εβραίων).

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι ο Τ/πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, θα βρεθεί στις ΗΠΑ από 12-13 Απρ. 2010 και θα παρακαθήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη σύνοδο που έχει προγραμματισθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα (δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες) και κατά την παραπάνω επίσκεψη θα υπάρχει επίσης και χρόνος για να συζητηθούν και όλα τα άλλα θέματα.

Ολόκληρο στο σχετικό δημοσίευμα, προβάλλεται για ενημέρωση:

U.S. House Foreign Affairs Committee adopted Genocide Resolution (00:32 / 03/05/2010).

After discussing the Armenian Genocide Resolution for several hours, the U.S. House Committee on Foreign Affairs held an open voting.

On Armenian delegation were RA Ambassador to the U.S. Tatul Margaryan and ARF Dashnaktsutyun faction leader Vahan Hovhannisyan.

Before the voting end, Turkish Premier Recep Tayyip Erdogan left for the presidential residence to discuss the situation with country’s President Abdullah Gul.

Twenty-three congressmen voted for, while 22 — against.

NEWS.am issues voting results:

Democrats

- Howard Bermann — for

- Gary Ackerman — for

- Eni Faleomavaega — for

- Donald Payne — for

- Brad Sherman- for

- Eliot Engel — for

- Bill Delahunt — against

- Gregory Meeks- for

- Diane Watson — for

- Russ Carnahan — against

- Albio Sires — for

- Gerald Connolly — against

- Michael McMahon — against

- John Tanner — against

- Gene Green — for

- Lynn Woolsey — for

- Sheila Jackson Lee — not present

- Barbara Lee — for

- Shelley Berkley- for

- Joseph Crowley — for

- Mike Ross — against

- Brad Miller — against

- David Scott — against

- Jim Costa — for

- Keith Ellison — for

- Gabrielle Giffords — for

Republicans

- Ileana Ros-Lehtinen — against

- Christopher Smith — for

- Dan Burton — against

- Dana Rohrabacher — for

- Donald Manzullo — for

- Edward Royce — for

- Ron Paul — against

- Jeff Flake — against

- Mike Pence — against

- Joe Wilson — against

- John Boozman — against

- Gresham Barrett — against

- Connie Mack — against

- Jeff Fortenberry — against

- Michael McCaul — against

- Ted Poe — against

- Bob Inglis — against

- Gus Bilirakis — for.

http://news.am/en/news/15937.html

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τ/ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος. Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε απόψε το βράδυ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα».

ΣΧΟΛΙΟ: Η Τουρκία είχε προειδοποίησε πως η έγκριση του ψηφίσματος θα έθετε σε κίνυδνο την αμερικανοτουρκική συνεργασία και θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας με την Αρμενία. Ανάλογη απόφαση με ψήφους 27 υπερ και 21 κατά είχε ληφθεί και το 2007, αλλά το σχετικό ψήφισμα είχε απορριφθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ George Bush. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις θα έχει πολύ μεγάλη ενδιαφέρον η στάση των ΤΕΔ στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Οψόμεθα για το τι μέλλει γενέσθαι!!

http://www.tumgazeteler.com/?sdk=28333

http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=107118

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=983448&Date=03.03.2010&CategoryID=81

http://www.haber7.com/haber/20100302/Musevi-Enstitusu-Ermeni-tsarisina-karsi-cikilsin.php

http://www.tumgazeteler.com/?a=5998287

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου