Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Εκτοξευθηκε δορυφόρος τουρκικής κατασκευής

Στα ΜΜΕ της Τουρκίας αναφέρεται ότι ο πρώτος Τ/δορυφόρος εξ ολοκλήρου από Τ/επιστήμονες, και ο οποίος φέρει την ονομασία «İTÜpSAT1», εκτοξεύτηκε στις 23 Σεπ. 2009 και ώρα 09.21 με επιτυχία με εκτοξευτή τύπου C-4, από το Ίδρυμα Διαστημικών Ερευνών της Ινδίας [Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO)].

Ο δορυφόρος αποτελείται από ένα κύβο βάρους 1 κιλού και μήκους 10 εκατοστών, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν φοιτητές της Σχολής Αεροναυπηγικής και Αεροδιαστημικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης [İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü], υπό την επεοπτεία του καθηγητή και διδάκτορα του τομέα της Αεροναυπηγικής Rustem Aslan και μετά τον έλεγχο της τροχιάς του θα στέλενει φωτογραφίες και διάφορα άλλα στοιχεία στην Τουρκία.

To παραπάνω πρόγραμμα, το οποίο εκτελείται στο πλαιίσιο του προγράμματος Gökturk, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της τουρκικής παρουσίας στο Διάστημα για ειρηνικούς και για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ τον παρελθόντα Ιούλιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκία Vecdi Gonul υπέγραψε και σχετική συμφωνία με την ιταλική Telespazio που για την ξεχωριστή δημιουργία κέντρου δορυφορικών δοκιμών στην Τουρκία.

Ο δορυφόρος έχει διαστάσεις 10x10x10cm κάμερα VGA, μηχανισμό ελέγχου της θερμοκρασίας, της επιτάχυνσης και αισθητήρα καταγραφής του μαγνητικού πεδίου, με δυνατότητα αποστολής των στοιχείων που θα συλλέγονται σε άλλους δορυφόρους και στη γη.

http://tumgazeteler.com/?a=5552941

Βίντεο για το δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας, μπορείτε επίσης να δείτε στις ιστοσελίδες:

http://www.youtube.com/watch?v=LqgVth7rsfY και

http://technorati.com/videos/youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DdVAtZ79xqOM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου