Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Άρχισαν οι τουρκικές ασκήσεις «Denizkurdu και Efes-2009»

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ξεκίνησαν οι διακλαδικές Τ/ασκήσεις «Denizkurdu και Efes-2009», οι οποίες σχεδιάστηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό και υλοποιούνται σε συνεργασία με την Στρατιά Αγαίου, υπό την γενική εποπτεία και διεύθυνση του Διοικητή της Στρατιάς Αγαίου, Στρατηγού Hayri Kıvrıkoğlu. Η τελική φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στο κόλπο Doğanbey στην περιοχή Seferihisar.

Τις αρχικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης παρακολούθησαν από τη φρεφάτα «Kemalreis» ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός İlker Başbuğ, από την οποία γινόταν και ο γενικός έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων της, ενώ απουσίαζε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού του στο εξωτερικό. Σε άλλο σημείο και επί της ίδιας φρεγάτας, όπου είχε τοποθετηθεί ειδική οθόνη παρακολουθούσαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Vecdi Gönül από κοινού με τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Işık Koşaner, τον Αρχηγό των Αεροπορικών Δυνάμεων Πτέραρχο Aydoğan Babaoğlu, τον Αρηχηγό των ΝΑυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Metin Ataç, τον Αρχηγό Στόλου Ναύαρχο Uğur Yiğit, τον Γενικός Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής Στρατηγό Atila Işık, τον της ακτοφυλακής Υποναύαρχο Atilla Kezek, στρατιωτικούς παρατηρητές από 31 χώρες και 35 περίπου στρατιωτικούς ακόλουθους ξένων χωρών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην Άσκηση λαμβάνουν μέρος

α. Από τον Στρατό Ξηράς: 3 ταξιαρχίες, 4 μηχανοκίνητα τάγματα, 1 επιλαρχία αρμάτων, 4 μοίρες Πυροβολικού, 37 ελικόπτερα και 40 αποβατικά και λοιπά σκάφη εφόδου.

β. Από το Ναυτικό: 46 πλοία από τις ναυτικές βάσεις στο Marmaris και στο Aksaz.

γ. Από την Αεροπορία: 56 αεροσκάφη F-16 και F-4, 3 μεταφορικά αεροσκάφη, ενώ το συνολικό προσωπικό που θα απασχοληθεί σε όλες τις φάσεις της άσκησης, ανέρχεται στα 6.605 άτομα.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης οι δύο «εμπλεκόμενες χώρες», για πρώτη φορά δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον με χρώματα, αλλά θα ονομάζονται Demir (Σίδηρος) και Çelik (Ατσάλι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου