Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αμυντική Βιομηχανία θα κυμανθούν στο επίπεδο των 5 δις. δολαρίων.


O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Vecdi Gönül, μιλώντας στη σύνοδο «Συνέργεια Τουρκικής Άμυνας 2008» και αναφερόμενος στο θέμα των «απειλών» που αντιμετωπίζει η Τουρκία, δήλωσε ότι ο γεωγραφικός χώρος της Τουρκίας πρέπει να είναι έτοιμος έναντι των απειλών και ότι, για να μπορούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να κινούνται ανεξάρτητες, στρατηγικός στόχος είναι μια αυτάρκης αμυντική βιομηχανία.

Τόνισε ότι κατά τα τελευταία 5 χρόνια προβολή του κυβερνητικού έργου του ΑΚΡ) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας η ανάπτυξη αυξήθηκε 2,5 φορές και ότι η εξέλιξη αυτή εκδηλώθηκε κατά κύριο λόγο στους τομείς του σχεδιασμού, της έρευνας και της ανάπτυξης. Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της της Εκτελεστικής Επιτροπης του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, αποφασίσθηκε η υλοποίηση πρωτοποριακών σχεδίων τα οποία θα ξεπεράσουν το ποσό του ενός δις δολαρίων, ενώ συνολικά κατά την τελευταία πενταετία το ποσό που διατέθηκε για τους τομείς που προαναφέρθηκαν ξεπέρασε τα 5 δις δολάρια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόοδο του θέματος των Επιθετικών Ελικοπτερων, ανάφερε ότι αυτό θα υλοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί εντός του 2012, ενώ κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί (εννοεί την προμήθεια των Ελικοπτέρων Mi-28) και θα αντιμετωπισθεί άμεσα.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Murad Bayar ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας μέχρι το 2011 έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό του 50% στον τομέα της κάλυψης των αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την παραγωγή της ίδιας της Τουρκίας.

Όσον αφορά το σχέδιο της προώθησης της κατασκευής του υποβρυχίου, αναφέρθηκε ότι αυτό υλοποιείται πλέον μέσω της Γερμανικής εταιρείας HDW και της βρετανικής MFI, οι οποίες συμμετέχουν στο ίδιο ποσοστό στην κατασκευή του αρχικού μοντέλου με τον κωδικό τύπο U-214, ενώ οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο θέμα της κατασκευής του θα φέρουν κέρδη της τάξεως των 2,5 δις ευρώ. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί εντός του 2015 και στη συμπαραγωγή του συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες εξ ολοκλήρου σε ποσοστό 80%, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση και νέων συμπαραγωγών στο υπόλοιπο ποσοστό των συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, όπου εκτιμάται ότι οι εταιρείες Aselsan, TÜBİTAK, Havelsan και STM θα λάβουν ένα πολύ σοβαρό μερίδιο. Στις βασικές του προδιαγραφές έχει προβλεφθεί να βρίσκεται και να πλέει σε κατάδυση για χρονικό διάστημα 50 ημερών και να καλύπτει απόσταση από 18.000 μέχρι 20.000 χιλιόμετρα (12.500 - 13.500 ναυτικά μίλια περίπου). Θα έχει μήκος 66 μέτρων και πλήρωμα 40 ατόμων και το 15% του αναλογούντος ποσού θα διατεθεί προκαταβολικά, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με διάφορες πιστώσεις και αντισταθμιστικές οφειλές.
Στο θέμα της εκμετάλλευσης των δορυφορικών πληροφοριών, ανάφερε ότι προωθείται επίσης η συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εθνικού Κτηματολογίου, της Γενικής Διοίκησης Χαρτών (ΓΥΣ) και του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως μέσω του σχεδίου «TUGASA».
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (ξεκίνησε το Μάϊο 2006), προβλέπεται η ψηφιακή χαρτογράφηση του συνόλου του εθνικού εδάφους της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» και προβλέπεται πλέον η παρακολούθηση και καταγραφή του συνόλου των στρατιωτικών κινήσεων και δραστηριοτήτων με GPS, ενώ η καταγραφή του συνόλου των δραστηριοτήτων θα μπορεί να ελέγχεται από 146 ξεχωριστά σημεία. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στη φάση των δοκιμών, ώστε να διαπιστωθούν οι ελλείψεις που τυχόν παρουσιάζει με σκοπό την ακόμη περισσότερο βελτίωσή του. Θα εξυπηρετήσει τις ΤΕΔ στο σύνολό τους στο πλαίσιο του Διοικητικού Ελέγχου, της αναζήτησης και της εκκαθάρισης ναρκών, της πρόληψης των σεισμών, της μετακίνησης των τευτονικών πλακών, της λήψης όσο το δυνατόν ακριβέστερων και πιο αξιόπιστων μετεωρολογικών δεδομένων και πολλών άλλων συναφών εφαρμογών.


http://www.antalyabugun.com/?page=haber_detay&NID=6726
http://www.haberantalya.com/haber/4464-antalya-haberleri-sinerjiturk-savunma-2008-toplantisi.html
http://www.tercuman.com/v1/haber.asp?id=92705&baslik=Ba%C4%9F%C4%B1ms%C4%B1z%20harekat%20i%C3%A7in%20yerli%20savunma%20sanayi&katid=4
http://haber.turk.net/EKO/2196097/Gonul--Savunma-ve-guvenlik-harcamalarinda-dunyada-14.-siradayiz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου