Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Η Γαλλία καταδικάζει Κούρδους που συνδέονται με το PKK

Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκαστε 11 άνδρες που συνδέονται με τα επαναστατικά Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), για τις επιθέσεις σε δύο καφετέριες και σε πολιτιστικό οργάνισμό στη Γαλλία.
Οι άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια, αφού βρέθηκαν ένοχοι για "εγκληματική συνωμοσία με τρομοκρατικούς σκοπούς".
Οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά στη Γαλλία, που άνθρωποι που συνδέονται με το PKK καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές πράξεις.
Το PKK έχει αγωνιστεί για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο εσωτερικό της Τουρκίας από το 1984.
Έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια σειρά διασυνοριακών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στα μέλη του ΡΚΚ που έχουν βάση στο βόρειο Ιράκ, από όπου αναφέρεται ότι ξεκινούν επιδρομές σε τουρκικό έδαφος.
Η δικαστική υπόθεση στη Γαλλία σχετίζεται με τρεις επιθέσεις με εμπρηστικές βόβες σε δύο τουρκικές καφετέριες και ένα τουρκικό πολιτιστικό σύλλογο που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής γαλλικής πόλης Μπορντό το 2007.
Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι περισσότεροι απο τους καταδικασθέντες ανήκουν σε μια ομάδα που ονομάζεται "Apoist Youth" - που πιστεύεται ότι πήρε το όνομά της από τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το ψευδώνυμο του οποίου είναι "Apo".
Ο εισαγγελέα Patrick Laberche είπε στο δικαστήριο ότι κατά την άποψή του, όλοι είχαν «πλήρη γνώση των ιδεολογικών προεκτάσεων" των ενεργειών τους και "ήταν γνώστες ότι δρούσαν σύμφωνα με τους στόχους του PKK".


http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7827675.stm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου